Terug

  • Ruim assortiment
  • Scherpe prijzen
  • Verkoop & Verhuur

Scootmobiel aanvragen via de gemeente (WMO PGB)

Scootmobiel aanvragen via de gemeente (WMO PGB)

Scootmobiel aanvragen via de gemeente (WMO/PGB) om kosten te besparen

Scootmobiel aanvragen via de gemeente (WMO/PGB) om kosten te besparen

Heeft u behoefte aan een scootmobiel? Dan kunt u deze op twee manieren verkrijgen:

  1. Zelf aankopen bij een leverancier
  2. Aanvragen via de gemeente via WMO/PGB.

Hieronder leggen we uit hoe u een scootmobiel kunt aanvragen bij uw gemeente en welke voordelen dat met zich meebrengt.

Scootmobiel aanvragen bij uw gemeente via WMO/PGB

Wilt u een scootmobiel aanvragen bij uw gemeente?
Dan kunt u dit doen via de WMO/PGB. WMO staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning, een wet die bedoeld is om mensen te ondersteunen die thuis of in de samenleving hulp nodig hebben. Als u hiervoor in aanmerking komt, heeft u recht op een vergoeding voor uw scootmobiel. Bovendien biedt de gemeente u de keuze tussen hulp in natura en het persoonsgebonden budget (PGB).

Persoonsgebonden budget (PGB) voor scootmobiel

Met het persoonsgebonden budget krijgt u een bepaald budget om aan uw nieuwe scootmobiel te besteden. Dit betekent dat u zelf een leverancier en scootmobiel kunt kiezen die aan al uw wensen voldoet. Het PGB biedt u dus veel meer vrijheid en flexibiliteit dan hulp in natura.

Kosten besparen met gemeentelijke subsidie

Afhankelijk van uw situatie kunt u met een WMO/PGB-aanvraag aanspraak maken op gemeentelijke subsidie. Dit kan variëren van een gedeeltelijke tot een volledige vergoeding van de aankoop. Om de benodigde papieren aan te vragen en een overzicht te krijgen van de vereiste documenten, kunt u terecht bij uw gemeente. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de subsidieaanvraag online in te dienen.

Hoe u een scootmobiel kunt aanvragen via de gemeente

Een scootmobiel kan een enorm verschil maken voor mensen die te maken hebben met mobiliteitsproblemen. Het kan hen helpen om zich gemakkelijker te verplaatsen en hun onafhankelijkheid te behouden. Als u een scootmobiel wilt aanschaffen, kunt u dit op eigen kosten doen bij een Motion Mobility, of u kunt ervoor kiezen om een aanvraag in te dienen bij uw gemeente.

Stappen om een scootmobiel via de gemeente aan te vragen

Als u besluit om een scootmobiel aan te vragen via uw gemeente, dan zijn er enkele stappen die u moet volgen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat deze procedure enige tijd kan duren, dus wees geduldig. Vervolgens zal worden gecontroleerd of u in aanmerking komt voor een tussenkomst in de kosten en hoeveel deze tussenkomst bedraagt.

Hieronder worden de stappen om een scootmobiel aan te vragen via de gemeente kort uitgelegd:

Stap 1: Onderzoek of u in aanmerking komt

Niet iedereen komt in aanmerking voor een scootmobiel via de gemeente. De gemeente zal uw aanvraag beoordelen op basis van uw persoonlijke situatie. In het algemeen geldt dat u een mobiliteitsprobleem moet hebben als gevolg van een fysieke beperking om in aanmerking te komen voor een vergoeding via een persoonsgebonden budget (PGB).

Stap 2: Vraag de subsidie aan

Als u denkt dat u in aanmerking komt voor een subsidie, dan kunt u een aanvraag indienen bij uw gemeente. De gemeente zal u de benodigde papieren verstrekken en u informeren over de vereiste documenten.

Stap 3: Kies het type scootmobiel dat het beste bij u past

Er zijn verschillende soorten steun mogelijk. Eén daarvan is steun in natura. Dit betekent dat u een scootmobiel van de gemeente krijgt toegewezen. Hierbij bepaalt de gemeente het type scootmobiel dat u ontvangt. U kunt ook kiezen voor een persoonsgebonden budget. Hiermee kunt u zelf een scootmobiel kiezen die past bij uw persoonlijke wensen en behoeften.

Welk type scootmobiel past bij u?

Als u ervoor kiest om zelf een scootmobiel aan te schaffen, is het belangrijk om te weten welk type scootmobiel het beste bij u past. Er zijn scootmobielen met drie of vier wielen. Een scootmobiel met vier wielen biedt bijvoorbeeld extra stabiliteit, comfort en veiligheid, terwijl een scootmobiel met drie wielen vaak wendbaarder is en beter geschikt is voor gebruik binnenshuis. Overweeg uw persoonlijke situatie en kies het type scootmobiel dat het beste past bij uw behoeften en levensstijl.

Hoe vraag je een scootmobiel aan via de gemeente?

Wanneer je een scootmobiel wilt aanvragen via de gemeente, moet je er rekening mee houden dat dit proces tijd in beslag kan nemen. Bij het aanvragen van een scootmobiel zal er eerst worden gekeken of je recht hebt op een tussenkomst in de kosten en hoeveel deze tussenkomst bedraagt. Er zijn verschillende soorten steun mogelijk, waaronder steun in natura. In dat geval kan de gemeente een scootmobiel toewijzen die bij je past, zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te betalen.

Er zijn verschillende soorten steun mogelijk, waaronder WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), ZIN (Zorg In Natura), gemeente uitzondering en PGB (Persoon Gebonden Budget). Via de WMO heb je mogelijk recht op financiële ondersteuning van je gemeente bij de aanschaf van een scootmobiel.

Het aanvragen van een scootmobiel bij de gemeente verschilt vaak per locatie. Het is daarom slim om een concrete afspraak te maken met een consulent en langs te gaan bij je gemeente om de nodige formulieren te ontvangen. Als je moeite hebt met het invullen van de formulieren, kun je hiervoor bijstand vragen in de gemeente zelf. Zorg ervoor dat je, als je goed nieuws krijgt van de gemeente, dit vastlegt op papier. Hoe verder je in het proces bent en hoe groter de kans op een gratis of deels gratis scootmobiel, hoe concreter je de goedkeuring op papier wilt hebben.

Welke documenten zijn vereist bij het aanvragen van een scootmobiel?

Bij het aanvragen van een scootmobiel zijn de benodigde documenten voornamelijk gerelateerd aan de reden van uw aanvraag en uw fysieke toestand. Als u bijvoorbeeld moeite heeft met lopen vanwege een medische aandoening, moet dit worden ondersteund door het vereiste bewijs van uw arts.

Medische redenen

Als u een scootmobiel of elektrische rolstoel nodig heeft vanwege medische redenen of fysieke beperkingen, is het de moeite waard om steun te vragen bij uw gemeente. Er zijn verschillende soorten steun die kunnen worden toegekend op basis van uw dossier, waaronder het persoonsgebonden budget (PGB).

Via PGB Regelgeving

Het bedrag dat u via het PGB ontvangt, kunt u vrij besteden aan hulpmiddelen. U kunt er zelf een scootmobiel mee kopen of er gedeeltelijk mee betalen, afhankelijk van het PGB.

Voorwaarden voor PGB

De voorwaarden voor het PGB verschillen per gemeente en worden bepaald door de gemeente zelf. Het kan dus zijn dat iemand in een andere gemeente met dezelfde situatie wel een PGB krijgt, terwijl u in uw gemeente wordt afgewezen. Helaas is er weinig aan te doen, tenzij u bereid bent om te verhuizen. Een basisvoorwaarde is de noodzaak van een scootmobiel om mobiel te zijn. Als u een scootmobiel wilt kopen om files te vermijden, kunt u ervan uitgaan dat uw aanvraag wordt afgewezen. Als u echter slecht ter been bent als gevolg van een handicap of ouderdom, is het de moeite waard om een aanvraag in te dienen.

Aanvraag scootmobiel: wat moet u weten?

Wanneer u vanwege fysieke beperkingen een scootmobiel nodig heeft, kunt u een beroep doen op de gemeente voor steun via het PGB of persoonsgebonden budget. Om het PGB aan te vragen, dient u een formulier in te vullen en de nodige documentatie bij te voegen. Vaak kunt u deze formulieren online vinden op de website van uw gemeente of bij het WMO loket. Mocht u hulp nodig hebben bij het invullen van de formulieren, dan kunt u hiervoor ook bij de gemeente terecht.

Na het indienen van de formulieren, zal de gemeente zich over uw aanvraag buigen en een beslissing nemen. Houd er rekening mee dat de voorwaarden voor het PGB per gemeente kunnen verschillen. Zo kan het zijn dat u in een andere gemeente wel een PGB krijgt, terwijl u in uw eigen gemeente wordt afgewezen. Belangrijkste voorwaarde is dat u een scootmobiel nodig heeft om mobiel te blijven en niet bijvoorbeeld om files te vermijden. Bij goedkeuring kunt u het PGB vrij besteden aan hulpmiddelen zoals een scootmobiel.

De wet maatschappelijke ondersteuning heeft als doel om iedereen die hulp nodig heeft om te functioneren in de samenleving te helpen. Dit geldt ook voor het verstrekken van een scootmobiel of andere hulpmiddelen aan gehandicapten. De gemeente heeft een loket waar u terecht kunt voor informatie en aanvraagformulieren. Na het indienen van uw aanvraag zal de gemeente bepalen of u in aanmerking komt voor steun en op welke wijze deze steun verleend zal worden. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden en regels die verbonden zijn aan het aanvragen van een scootmobiel.

Scootmobiel aanvragen via PGB of WMO

Als u een scootmobiel nodig heeft en daarvoor steun wilt krijgen, kunt u dit aanvragen via het Persoonsgebonden Budget (PGB) of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het aanvragen van het PGB doet u door het invullen van een formulier en het toevoegen van de nodige begeleidende documentatie. Dit formulier is verkrijgbaar bij uw gemeente of online in te vullen via de website van de gemeente. Als u hulp nodig heeft bij het invullen van de formulieren, kunt u dit vragen bij de gemeente. Nadat u de formulieren heeft ingediend, volgt er een wachttijd waarin de gemeente uw aanvraag zal beoordelen. U kunt gedeeltelijke of volledige steun krijgen.

De scootmobiel valt onder de wet voorzieningen gehandicapten (WVG) of de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De WVG is vervangen door de WMO en het doel van deze wet is om iedereen die hulp nodig heeft om te functioneren in de samenleving te helpen. Een scootmobiel, rolstoel en andere hulpmiddelen vallen hier ook onder. De gemeente kan steun verlenen via de WVG of WMO. U kunt een aanvraag indienen via uw gemeente. Het type steun dat u ontvangt, kan per dossier verschillen en de gemeente kan beslissen welk type steun zij wilt verlenen. U vraagt dus niet letterlijk een scootmobiel aan, maar wel een subsidie waarmee u een scootmobiel kunt aanschaffen.

In sommige gevallen zal de gemeente ervoor kiezen om u een scootmobiel te geven en in andere gevallen wordt u een geldbedrag toegekend als steun waarmee u zelf een scootmobiel kunt kopen. Als u de scootmobiel van de gemeente krijgt, heeft dat als voordeel dat u zeker bent dat er geen kosten meer bij komen kijken. Het nadeel is dat u geen invloed heeft op het type en model van de scootmobiel. Als u een geldbedrag ontvangt, heeft u wel de vrijheid om zelf een scootmobiel te kiezen die aan uw wensen voldoet. Het kan echter gebeuren dat het bedrag niet voldoende is om alle kosten te dekken en dat u zelf nog een som moet bijleggen.

Heeft u te horen gekregen dat uw aanvraag voor een scootmobiel is afgewezen?

Let er wel op dat de gemeente het recht behoudt om de voorwaarden voor het PGB en WMO regelmatig te wijzigen. Het is dus aan te raden om regelmatig te informeren naar de huidige stand van zaken. Als uw aanvraag de eerste keer is afgewezen, is het de moeite waard om te kijken of u na het wijzigen van de voorwaarden wel in aanmerking komt voor het PGB of WMO.

Het kan voorkomen dat dit gebeurt, maar laat u hierdoor niet ontmoedigen. Hoewel u de scootmobiel niet via de gemeente kunt verkrijgen, kunt u nog steeds een exemplaar kopen bij een leverancier. Houd er wel rekening mee dat de kosten hiervoor aanzienlijk hoger zijn dan bijvoorbeeld voor een rollator of rolstoel. Bij Motion Mobility vindt u jonge tweedehands scootmobielen voor betaalbare prijzen met garantie.

Wanneer u zelf een scootmobiel wilt aanschaffen, kunt u bij Motion Mobility, A-merk scootmobielen tegen zeer scherpe prijzen aanschaffen. Hier vindt u de beste prijzen en aanbiedingen op scootmobielen. Zoek niet verder en vergelijk de prijzen op onze webshop. Wij leveren snel en gratis leveren en hebben daadwerkelijk op voorraad wat u zoekt.

Het is ook goed om te weten dat er op de website van de overheid officiële informatie te vinden is over hulpmiddelen zoals scootmobielen. Kijk eens op www.hulpmiddelenwijzer.nl, www.regelhulp.nl en www.vvn.nl.

Bij de aankoop van een scootmobiel is het verplicht dat de aanbieder beschikt over een CE- en een TÜV-certificaat, en de garantieperiode is meestal 2 tot 3 jaar.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »