Terug

 • Ruim assortiment
 • Scherpe prijzen
 • Verkoop & Verhuur

Het Belang van Mobiliteit en Fysieke Activiteit voor Ouderen

Het Belang van Mobiliteit en Fysieke Activiteit voor Ouderen

In onze samenleving wordt vaak gezegd dat ouder worden onvermijdelijk gepaard gaat met een afname van mobiliteit en fysieke activiteit. Hoewel het waar is dat het lichaam met de jaren verandert, betekent ouder worden niet automatisch dat men minder actief en mobiel moet zijn. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van mobiliteit en fysieke activiteit voor ouderen en hoe deze factoren kunnen bijdragen aan een gezondere en gelukkigere oude dag.

De Fysieke Voordelen van Fysieke Activiteit voor Ouderen

 1. Behoud van spiermassa en kracht: Naarmate we ouder worden, neigen we spiermassa en kracht te verliezen. Fysieke activiteit, met name krachttraining en weerstandsoefeningen, kan dit proces vertragen en zelfs omkeren. Sterke spieren dragen bij aan de algehele mobiliteit en helpen valincidenten te voorkomen.

 2. Behoud van gezonde gewrichten: Regelmatige beweging kan helpen bij het behouden van flexibele gewrichten en het verminderen van gewrichtspijn. Dit is essentieel om alledaagse activiteiten zonder moeite uit te kunnen voeren.

 3. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Fysieke activiteit versterkt het hart en de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en vermindert het risico op hartaandoeningen. Ouderen die actief blijven, hebben vaak een betere cardiovasculaire gezondheid.

 4. Beheer van chronische aandoeningen: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het beheersen van chronische aandoeningen zoals diabetes, artritis en osteoporose, waardoor de behoefte aan medicatie kan verminderen.

Mobiliteit en Zelfstandigheid

Mobiliteit speelt een cruciale rol in de zelfstandigheid van ouderen. Hier zijn enkele manieren waarop mobiliteit ouderen ten goede komt:

 1. Dagelijkse taken: Mobiliteit stelt ouderen in staat om dagelijkse taken uit te voeren, zoals boodschappen doen, koken, schoonmaken en persoonlijke verzorging. Het behoud van deze onafhankelijkheid draagt bij aan een gevoel van eigenwaarde en tevredenheid.

 2. Sociale interactie: Mobiliteit stelt ouderen in staat om deel te nemen aan sociale activiteiten, zoals familiebezoeken, uitstapjes met vrienden en deelname aan gemeenschapsevenementen. Dit draagt bij aan hun emotionele welzijn.

 3. Psychische gezondheid: Het behoud van mobiliteit is gekoppeld aan een verminderd risico op depressie en angst bij ouderen. Door actief te blijven, kunnen ze hun geestelijke gezondheid verbeteren.

Mobiliteitshulpmiddelen voor Ouderen

Voor sommige ouderen kunnen mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen, rollators en scootmobielen een essentieel onderdeel zijn van het behouden van mobiliteit en onafhankelijkheid. Hier is hoe deze hulpmiddelen kunnen helpen:

 1. Rolstoelen: Rolstoelen bieden mobiliteit aan ouderen die moeite hebben met lopen of die langdurige ondersteuning nodig hebben. Ze kunnen zowel handmatig worden aangedreven als worden aangedreven door elektriciteit.

 2. Rollators: Rollators zijn uitgerust met wielen en handvatten en bieden ondersteuning bij het lopen. Ze zijn ideaal voor ouderen die nog steeds kunnen lopen maar wat extra stabiliteit nodig hebben.

 3. Scootmobielen: Scootmobielen zijn elektrisch aangedreven voertuigen die ouderen in staat stellen om grotere afstanden af te leggen zonder te hoeven lopen. Ze zijn vooral handig voor buitengebruik en bevorderen de mobiliteit.

Het gebruik van deze hulpmiddelen kan ouderen helpen actief te blijven en deel te nemen aan het dagelijks leven. Het is belangrijk dat ouderen en hun zorgverleners de juiste mobiliteitshulpmiddelen kiezen op basis van individuele behoeften en mogelijkheden. 

Conclusie

In conclusie, mobiliteit en fysieke activiteit zijn essentieel voor de gezondheid en het welzijn van ouderen. Het behoud van spierkracht, gewrichtsflexibiliteit en cardiovasculaire gezondheid draagt bij aan een actieve levensstijl en onafhankelijkheid op latere leeftijd. Bovendien zijn deze aspecten nauw verbonden met een positieve geestelijke gezondheid en een gevoel van eigenwaarde bij ouderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat mobiliteit niet alleen gaat om het vermogen om te lopen.

Voor sommige ouderen zijn hulpmiddelen zoals rolstoelen, rollators en scootmobielen essentieel om hun mobiliteit te behouden en hun zelfstandigheid te vergroten. Deze hulpmiddelen bieden niet alleen fysieke ondersteuning, maar stellen ouderen ook in staat om deel te nemen aan sociale activiteiten, buitenshuis te gaan en hun wereld te vergroten. Wanneer er twijfel is of een hulpmiddel wel past bij iemand kunnen de hulpmiddelen ook gehuurd worden bij Motion Mobility.

Kortom, mobiliteit en fysieke activiteit zijn de sleutel tot een gezonde en actieve oude dag. Het aanmoedigen en ondersteunen van ouderen om actief te blijven, en het bieden van toegang tot geschikte mobiliteitshulpmiddelen wanneer dat nodig is, dragen bij aan een leven vol vitaliteit en tevredenheid, ongeacht de leeftijd.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »