Terug

  • Ruim assortiment
  • Scherpe prijzen
  • Verkoop & Verhuur

Scootmobiel: Onderhoud & Reparatie

Scootmobiel: Onderhoud & Reparatie

Hoe kan je een scootmobiel goed onderhouden?

Om ervoor te zorgen dat een scootmobiel in goede conditie blijft, is periodiek onderhoud nodig. Het preventief onderhoud voorkomt mankementen en zorgt ervoor dat het voertuig niet plotseling stopt. Naast periodiek onderhoud zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om je scootmobiel in goede staat te houden.

Hieronder vind je een aantal tips om de levensduur van je scootmobiel te verlengen:

Controleer de bandenspanning van je scootmobiel

Controleer regelmatig de bandenspanning van de scootmobiel. De juiste bandenspanning ligt tussen de 2 en 3,5 bar. Zorg ervoor dat de banden niet zacht worden tijdens het rijden, want zachte banden slijten sneller en kosten meer energie. Hierdoor wordt er meer van de accu gevraagd, waardoor deze sneller leeg gaat. Controleer daarom de bandenspanning en pomp de banden op tijd op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Controleer de verlichting van je scootmobiel

Controleer de verlichting aan de voor- en achterkant van je scootmobiel, want deze is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid maar ook voor die van andere weggebruikers. Controleer ook of de verlichting goed werkt bij slecht weer. Een scootmobiel heeft twee voor- en/of achterwielen, dan moeten er twee voor- en/of achterlichten aanwezig zijn. Het voorlicht moet geel of wit zijn en het achterlicht rood.

Controleer je scootmobiel op losse draden of kabels

Controleer de stekkers en kabels van de scootmobiel regelmatig op losse draden of beschadigingen. Bij beschadigingen aan de kabels of stekkers kan je het beste contact opnemen met de klantenservice van de fabrikant om het probleem op te lossen.

Houd (de banden van) je scootmobiel goed schoon

Reinig de scootmobiel en de banden regelmatig om optimaal rijcomfort te behouden. Gebruik alleen een zachte borstel en een vochtige doek om de scootmobiel te reinigen. Gebruik geen hogedrukreiniger of schuur- of chemische reinigingsmiddelen, omdat deze de laklaag van de scootmobiel kunnen beschadigen.

Bescherm je scootmobiel tegen het weer

Stal de scootmobiel droog en warm, bijvoorbeeld in een schuur, een portiek, de hal of in de bijkeuken. Hierdoor verleng je de levensduur en behoud je de kwaliteit van het hulpmiddel.

Laad de accu van je scootmobiel volgens de voorschriften op

Laad de accu van de scootmobiel op met de meegeleverde oplader en volgens de voorschriften van de fabrikant. De meeste fabrikanten adviseren een laadcyclus van minimaal twaalf en maximaal 72 uur. Laat de accu niet te lang aan de oplader liggen. Dit kan de levensduur van de accu aanzienlijk verkorten. Het is daarom belangrijk om altijd de voorschriften van de fabrikant op te volgen bij het opladen van de scootmobielaccu.

Laat de accu niet volledig leeglopen voordat je deze weer oplaadt. Door de accu regelmatig op te laden voorkom je dat deze te diep ontladen raakt en daardoor sneller slijt. Als je de scootmobiel een tijdje niet gebruikt, is het aan te raden om de accu minimaal eens per maand op te laden om te voorkomen dat deze diep ontladen raakt.

Scootmobiel Lader 24V 12A - Groenen Accu's

Welke soorten scootmobiel accu's zijn er?

Er zijn twee soorten accu's voor scootmobielen: AGM en GEL accu's. Een GEL accu gaat langer mee dan een AGM accu en kan vaker worden opgeladen voordat de accuduur afneemt.

Gemiddelde levensduur van een scootmobiel accu

De levensduur van een scootmobiel accu hangt af van het gebruik en onderhoud. AGM accu's gaan ongeveer drie tot vier jaar mee, terwijl GEL accu's ongeveer vier tot zes jaar meegaan. Het is essentieel om altijd de juiste oplader te gebruiken, bij voorkeur de acculader die bij de scootmobiel geleverd is.

Gemiddelde actieradius van een scootmobiel

De actieradius van een scootmobiel, oftewel de afstand die je ermee kunt afleggen voordat de accu opnieuw moet worden opgeladen, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ampère-uur (Ah) van de accu. Hoe hoger de Ah, hoe langer de accu meegaat en hoe verder je kunt gaan.

Accuvermogen (ah)Actieradius (km)
10 t/m 22 Ah12 t/m 24 kilometer
23 t/m 40 Ah24 t/m 35 kilometer
41 t/m 75 Ah35 t/m 50 kilometer
76 t/m 100 Ah50 t/m 70 kilometer

Scootmobiel reparatie

Als je scootmobiel mankementen vertoont, is het belangrijk om deze tijdig te laten repareren. Motion Mobility biedt professionele reparaties aan om ervoor te zorgen dat je scootmobiel snel weer in topconditie is.

Onderhoudsbeurt scootmobiel

Regelmatig onderhoud van je scootmobiel kan ervoor zorgen dat deze langer meegaat. Plan regelmatig een onderhoudsbeurt in bij Motion Mobility om ervoor te zorgen dat je scootmobiel in goede staat blijft.

Pechhulpverzekering voor je scootmobiel

Ondanks preventief onderhoud kan een scootmobiel nog steeds pech onderweg krijgen. Het afsluiten van een pechhulpverzekering, zoals het Scootmobiel Hulpdienst Pakket van Motion Mobility, kan ervoor zorgen dat je in geval van pech snel en gemakkelijk hulp krijgt. U vindt de pakketkeuze voor pechhulp hier.

Conclusie

Het is belangrijk om je scootmobiel goed te onderhouden om problemen te voorkomen en de levensduur van het hulpmiddel te verlengen. Naast periodiek onderhoud zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen, zoals het controleren van de bandenspanning en verlichting, het regelmatig schoonmaken en het op de juiste manier opladen van de accu. Door deze tips op te volgen kun je veilig en comfortabel op pad blijven met je scootmobiel.

Heeft u nog geen scootmobiel en wilt u er één kopen. Bekijk hier ons ruime aanbod.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box